Общината се бави, а хората нехаят за проблема

 

Преди три седмици в "Събуди се" показахме опасни тераси в столичния квартал "Младост 1". Въпреки че общината се ангажира с незабавни действия, до днес резултат няма. Защо минувачи и жители на квартала продължават да живеят в риск?


От миналия октомври, един домоуправител се опитва да задейства съседите си от околните блокове да си укрепят терасите. Напразно. Това заснехме три месеца, след като с проблема се заема и общината. За да установи, че никой не изпълнява нейните предписания. От балконите продължават да падат облицовъчни плочи.


Около 150 лева струва укрепването на една тераса. Не всички, нехаещи за проблема, са възрастни хора с ниски пенсии. Пробваме да разговаряме със собственици на опасни тераси. Никъде никой не ни отваря.


Междувременно, жителите на "Младост 1" колекционират декоративните плочи от балконите, засега, нерегламентирано, в тревните площи.


Регламент при това положение: следват заповеди и глоби. Директорът на общинския контрол по строителството се ангажира да разпише максималния размер.


„Тъй като опасността от това да се случи беля е голяма, по 5000 лева трябва да бъдат глобени почти всичките тук собственици”, обясни арх. Влади Калинов, директор "Контрол по строителството" в Столична община.


И заканата не помага. Три седмици след нашия репортаж, общината тъкмо приключва изписването на заповедите.


„Над 1000 заповеди, Трябва персонално, на всеки апартамент по отделно, с обхождане на всичките тези самостоятелни имоти, които не са законово представени с домоуправител, оттам идва целият проблем”, обясни арх. Влади Калинов, директор "Контрол по строителството" в Столична община.


Повече по темата гледайте във видеото.