За пръв път организаторите показват реновиран автобус българско производство

 

Морската градина на Бургас събра на едно място най-атрактивните ретро автомобили от цялата страна. В най-големият у нас ретро парад участват над 100 автомобила, много от които единствени в страната и на Балканите.


На парада може да се види и първият реставриран в страната ни автобус „Чавдар. Уникатът, произведен през далечната 1979 г. в Ботевград, е реновиран в продължение на 2 години от бургаската общинска фирма превозвач.


Той ще бъде първият експонат, който ще бъде поставен в новия Музей на транспорта, който ще бъде изграден в Бургас.


За пръв път на ретропарад у нас организаторите показват реновиран автобус българско производство.


„Почти всичко е оригинално в автобуса. Най-трудно ни задача беше да намерим части за него”, казва Иван Генов, председател на общинския превозвач.


Този автомобил, произведен в далечната 1959 г., е купен чак от Япония. До момента има изминати около 1 млн. километра, но собственикът му обяснява, че кола не се дава на съвременните модели.


„Японците си я поддържат като тяхна кола, защото този модел е един единствен в целия свят. Това е техният трабант в Япония, който не е за износ”, казва собственикът на автомобила Светослав Костов.


Не по-малко интересна е и „Волга“ ГАЗ 21 с дизелов двигател на „Роувър“, произведена през 1967 година.30 броя от автомобилите са продадени в бившите социалистически страни, като тази е купена от тогавашния „Кореком”.


„167 автомобила са произведени в Белгия, Руско купе, английски мотор „Роувър”, казва Янчо Стоев.


Бургаски колекционер показа за пръв път след реставрация „Рено Мона Стела“ от 1930 г.

 

„Много луксозен автомобил за времето си. В България няма друг”, казва Димо Джамбазов, организатор на парада.


Парадът събра повече от 100 експоната от България, Турция, Гърция и Сърбия.


След малко автомобилите ще потеглят на парадно шестиве из улиците на града, а в 14 часа собствениците на най-атрактивните коли ще бъдат наградени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова