Част от хората вече са пострадали от вредните бактерии в нея

 

Затвориха централния плаж на Лозенец заради замърсена вода

 

Опасност на морето! Затвориха един от най-популярните плажове по Черноморието - централния на Лозенец. 

 

Причината е изключително замърсена вода. Част от хората вече са пострадали от вредните бактерии в нея.  

 

До забраната за къпане се стигна след като летовници са подали в областната администрация в Бургас сигнали за това, че водата в морето е мръсна. Предизвикана е проверка и Районната здравна инспекция е излязла с категоричното становище.

 

Сигналът за замърсената вода е подаден в петък. 

 

„Твърдяха, че има съмнения за фекални води, които се изливат във водата”, заяви пред Нова телевизия областният управител Вълчо Чолаков. 

 

Предполага се, че канализационните води са попаднали в морето чрез рекичката, която минава през плажа и се влива в морето.

 

 Още същия ден са взети проби. На следващия-също. 

 

„Резултатите показват, че има повишаване на стойностите по микробиологични показатели. Причините за промяната на показателите към настоящия момент за този плаж конкретно не са установени”, заяви д-р Марияна Кофинова от РЗИ-Бургас.

 

Още в сряда концесионерът е задължен да сложи табели, които да предупреждават летовниците. 

 

Днес обаче нито табели има, нито концесионерът може да бъде открит. Спасителите също не знаели. Няма кой да информира и летовниците.

 

При поглъщане на морска вода от стомашно-чревни разстройства са застрашени най-вече деца и възрастни и хора с отслабена имунна система. 

 

Утре в Лозенец ще бъдат взети нови проби от морската вода. Забраната за къпане и плуване в морето ще остане дотогава, докато здравните инспектори не установят, че параметрите на морската вода са в норма. 

 

Плажът в Лозенец не е единствения, за който летовниците сигнализират, че има замърсяване. Преди няколко дни зрители изпратиха снимки за мъртви животни в морето, в района на къмпинг „Градина” и „Нестинарка”, които вълните изхвърлили на брега.

 

Пробите от животните показват, че не са били заразени с инфекциозни болести. 

 

От областна управа в Бургас нямат сигнали за други нарушения по Южното Черноморие.