Едно ново начало трябваше да изглежда по по-различен начин

Едно ново начало трябваше да изглежда по по-различен начин. Алексис Ципрас помоли гърците за втори шанс и те му го дадоха. Той обаче поиска да продължи да го кара по стария начин. Доказателство е и отборът министри, който старият-нов премиер събра – все същите лица с все същите идеи, коментира германското издание "Ханделсблат".

 

Ципрас явно залага на последователността. Това звучи конструктивно, но не е добра новина. Ако си припомним празните обороти, на които вървеше старото правителство, хаотичните действия и некомпетентността му, ще ни се прииска да има малко повече промени. Но премиерът не разполага с ресурсите да ги въведе.

 

След отцепването на крайнолявото крило на СИРИЗА нишката изтънява все повече. Но все пак не може да се отрече, че премиерът поне си е направил труда да запази малкото квалифицирани ръководители на министерства – на финансовото - Цакалотос, вицепремиера Хулиаракис и министъра на икономиката Статакис.

 

Той изяви намерението си да приложи програма за макроикономически промени, съгласувана с донорите. Но заветните надежди, че Ципрас ще доведе непартийни специалисти в новото си правителство, повишавайки по този начин компетентността на екипа си, не се изпълниха. В състава на министрите се отразяват и вътрешните противоречия в СИРИЗА. Отсъства например един от най-успешните министри от предния кабинет – безпартийният Янис Панусис.

 

С прибързаното подновяване на коалицията с дясната популистка партия „Независими гърци” Ципрас пропиля шанса да разшири и заздрави основите, на които се крепи правителството му. Негови партньори можеха да станат проевропейски партии като „Потами” и социалдемократите от „Пасок”, които наред с останалото разполагат и с управленски опит. 


Ципрас обаче избра десните популисти като по-удобен и по-хрисим партньор. Двете партии имат 155 от 300 места в новия парламент. Това не може да се определи като огромно мнозинство, особено като се има предвид колко големи задачи стоят пред това правителство.

 

Премиерът обаче запазва безгрижната си усмивка и небрежно-елегантния си стил. Вижте го в деня на встъпването му в длъжност!