След разследване на Нова уволниха шефа на Държавната агенция за бежанците

Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от правителствената пресслужба. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено в понеделник. 

Уволнението на Никола Казаков идва след Разследване на Нова. Журналистът Генка Шикерова показа как Агенцията за бежанците купува храни на завишени цени. 

„За доставката на храна се залага критерий, наречен „оценка на риска”, който е необоснован. Той се залага само при поръчки, свързани със строителство, с дългосрочно изпълнение. Другото порочно нещо, което се случва, е процедурата да се докарва докрай, защото при евентуално обжалване тя ще бъде спряна”, коментира в „Здравей, България” Генка Шикерова. По думите ѝ в момента има няколко обществени поръчки, които са заложени с този критерий. „По всички други критерии, играчите могат да бъдат изравнени, включително и по цена. Коментира се, че за голяма част от поръчките критериите се пишат от външни лица”, добави Шикерова.

Вижте повече във видеото от „Здравей, България” по Нова.