Стандартът на живот у нас е наполовина по-нисък от ЕС, пише вестник "Стандарт"

 

Българите от най-бедния регион у нас - Северозападна България, живеят по-зле от туземците на остров Майот. Това сочат данните на Евростат за 2014 г., пише вестник "Стандарт". Според данните във Видинско брутният вътрешен продукт на човек от населението е само 8200 евро, или 30% от средното ниво в ЕС. А на остров Майот, който се намира в Индийския океан и е отвъдморска територия на Франция, стандартът е 31% от този в Евросъюза.

 

Като цяло животът в България е под средното ниво в Общността - едва 47%. Но в София хората са два пъти по-добре в сравнение с останалите части на страната. Средният размер на БВП на човек в ЕС, след като се отчете и нивото на цените в съответната държава, е 27 500 евро. Докато в България е само 12800 евро.

 

Най-бедният регион в ЕС е българският Северозапад, където БВП на човек е само 8 200 евро, или 30% от средното ниво в ЕС. По-добре от жителите на Северозапада са дори тези на остров Майот в Индийския океан, който е отвъдморска територия на Франция. В Майот стандартът е 31% от нивото в ЕС. В Югозападния регион на България, където е София, стандартът на живот е 75% от средния в ЕС. Но в останалите пет региона на страната БВП, измерен според покупателната способност, е под 40% от европейското ниво.

 

Повече от печата гледайте във видеото!