Този извод важи и за българите

54% от световното население има благоприятно мнение за папа Франциск. Това сочи 
световно допитване на „Галъп интернешънъл, проведено в 64 страни по целия свят.
12% от участниците заявяват, че той има неблагоприятно мнение. 34% не могат да

 

Още по темата

По-голямата част от българите имат положително отношение към папа Франциск (51%) срещу само 2%, които имат негативно мнение за него. Нетната стойност на България по въпроса е +49, което нарежда страната ни в средата на таблицата спрямо останалите 64 страни, в което е проведено изследването.

 

Има видими разлики в отношението към папата в отделните региони. Най-високата положителна оценка е в Латинска Америка (77%), следвана от Северна Америка (63%) и Европейският съюз (62%). В региона на Близкия изток и Северна Африка, както и в Западна Азия положителните оценки са по-малко разпространени и се наблюдава по-висок процент на хора, които не изразяват мнение по зададения въпрос.

 

Изследването сочи, че от всички 64 страни, в 60 от тях мнението за папата е благоприятно. В челото на тази класация е Португалия (94% благоприятно мнение), Филипините (93%), Аржентина (89%), Италия (86%), Колумбия (84%), Ливан (80%), Испания (80%), Перу (79%), Полша (78%) и Еквадор (78%).

 

Само в три страни отрицателните оценки за папата превишават положителните: Тунис (15% положителни, 25% отрицателни), Турция (13% срещу 26%) и Алжир (9% срещу 28%), докато в Азербайджан мнението е разделено (6% срещу 8%), а 87% нямат мнение.

 

Изследването също сочи, че от всички 64 страни, в 15 има забележителна липса на познания за папата – над 50%. Тази класация се оглавява от Азербайджан, следван от Иран, Монголия, Етиопия, Япония и Мароко.

 

Наблюдават се и важни разлики в отношението към папата в различните възрастови групи, както и по образователен статус, но не и по пол. Положителната оценка за него е на по-високи стойности сред по-възрастните (62% положителна сред хората над 55 години, докато сред тези под 35 е 48%). Сред респондентите със завършено висше образование се наблюдава по-благоприятно отношение в сравнение с тези с ниско или никакво образование (63% срещу 42%). Сред необразованите 46% нямат мнение за папата.

 

Папа Франциск има желание да посети България. Това стана ясно преди дни по време на срещата в Министерския съвет между българския премиер Бойко Борисов и държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.