Задържани има в Белгия, Германия и Франция

 

Три дни след атентатите - масови арести и зрелищна антитерористична акция в квартал "Скарбек" в Брюксел. Задържани са седем души, един е бил ранен. Всички те са свързани с атентатите от вторник.

 

Трима от арестуваните при полицейската операция в Брюксел в четвъртък са задържани в ареста, предадоха RTBF и Агенция "Фокус". По непотвърдена информация сред тях е Файсал Шефу, който е арестуван пред сградата на федералната прокуратура. Засега няма доказателства, които да сочат, че Шефу е беглецът от атентата на брюкселското летище „Завентем“. На снимката от охранителните камери на летището издирваният атентатор е със светло яке и шапка.

 

Засега Шефу не оказва съдействие на властите. Останалите трима арестувани в четвъртък са пуснати на свобода.

 

При спецоперация в брюкселския квартал "Скарбек" от този следобед се стигна за кратко до заложническа криза. Издирван мъж използва за щит жена и дете на трамвайна спирка, след което бе ранен и заловен. 

 

Във Франция беше задържан мъж, който според властите участвал в подготовката на терористичен акт. 

 

 

Още по темата

 

Двама от заподозрените са задържани в Германия. 

 

Според "Шпигел" единият от тях, арестуван вчера близо до Франкфурт, получил малко преди атентатите две съобщения на мобилния си телефон, в които е споменато името на Халид Бакрауи - мъжът, който се самовзриви в метрото в Брюксел.
Германското вътрешно министерство е отказало коментар. 

 

Германското издание посочва, че в получените съобщения се съдържа думата "fin" ("край" на френски) и че те били получени три минути преди експлозията на метростанцията Малбек, близо до европейските институции, уточнява БТА.

 

По-рано днес във Франция службите за сигурност предотвратиха терористично нападение. Арестуван е 34-годишен френски гражданин, заподозрян за планиране на мащабна атака, чиято подготовка е била "в напреднал етап". 

 

Белгийските медии коментират, че местните власти са се провалили в разследването на тероризма. Имало е разузнавателни данни, които са останали по чекмеджетата. Днес парламентът изслушва обясненията на правителството. 

 

Репортери: Николай Желязков - кореспондент на БТА, Александрина Аврамова