Вашингтон ескалира войната срещу ИДИЛ

Правителството на президента на САЩ Барак Обама ще засили кампанията си срещу ИДИЛ, като изпрати още военнослужещи в Ирак. Те ще бъдат разположени по-близо до фронтовите

Още по темата

линии на конфликта, за да съветват иракските сили, предаде Ройтерс.

 

Министърът на отбраната на САЩ Аш Картър съобщи новината днес по време на необявената си визита в Багдад, в рамките на която той се срещна с американски командири, иракския премиер Хайдер ал Абади и иракския си колега Халед ал Обейди.

 

Ще бъдат разположени около 200 нови военнослужещи, с което числеността на американските сили в Ирак ще достигне към 4100 души, заяви източник от Пентагона.

 

От допълнителните военни, повечето ще са от силите за специални операции на американската армия, които и досега бяха използвани, за да съветват и подпомагат иракчаните, предаде Асошиейтед, като също се позова на източници от сферата на отбраната в САЩ. Останалите ще включват инструктори, сили за охрана на съветниците, както и повече екипи за поддръжката на хеликоптерите "Апачи".

 

Екипите от съветници и помощници - всеки от които се състои от около десетина военни, ще бъдат прикрепени към иракски бригади и батальони, което ще ги постави по-близо до боевете и ще ги изложи на по-голям риск от минометен и ракетен обстрел. С тях ще има и сили за охрана, допълват Асошиейтед прес и БТА.

 

Ройтерс съобщи, че Пентагонът също ще предостави до 415 милиона долара на кюрдските военни подразделения Пешмерга, тъй като кюрдското правителство има проблеми с бюджетен дефицит.