Експертите пристигат у нас в края на май

Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, които ще извършат анализ на българското държавно обвинение пристигат у нас на 30 май, съобщава БТА.

Още по темата


Министърът на правосъдието Екатерина Захариева уточни, че експертите ще анализират прокуратурата ни в рамките на дейността на службата на ЕК за структурно развитие. 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че в следващите дни ще бъде подписано споразумение със службата на Еврокомисията, която осъществява цялостната организация по извършването на анализа.

 

Ще бъдат осъществени няколко мисии с продължителност от по няколко дни, а докладът на експертите ще бъде завършен в края на декември. Констатациите от него ще залегнат в следващия доклад на ЕК по механизма за наблюдение. 

 

Захариева отбеляза, че днешният разговор със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова е засегнал напредъка по стратегията за съдебна реформа, резултатите от първото изменение на Закона за съдебната власт и предстоящите промени, разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

 

От нас искат да видят резултати, бързина на съдебното производство и борбата с корупцията”, поясни министърът.