Ще участваме в различни правителства, ако народът даде мандат, коментира Карадайъ

"Това Народно събрание е изчерпало възможностите за съставянето на различни мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство".

По темата

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Росен Плевнелиев. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ВИЖТЕ ТУК

"ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това Народно събрание различните форми, формули и варианти за съставяне на правителство са изчерпани", каза още Карадайъ и коментира, че оставката на кабинета е била закъсняла. 

"Нищо извънредно не се е случило в държавата. Изминаха нормални президентски избори с категоричен резултат. Всички признаха тези избори и никой не се съмнява в честността на тези избори и имаме избран нов президент", каза още той.  

"Някои хора се опитват да покажат, че има извънредност в ситуацията. Няма нищо извънредно. Конституцията е ясна, отива се на предсрочни избори и няма никакви проблеми в това", подчерта той. 

"Според нас в ДПС настоящият президент Росен Плевнелиев няма нито юридическото, нито моралното право да съставя каквото и да е служебно правителство или да участва при формирането на служебни правителства", заяви Карадайъ. 

„Като държавен глава ще положа всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна и да не доведе до оставката на Народното събрание. В тези си действия ще се опирам на здравата основа на Конституцията и на върховенството на правото и закона, така както действах и при предишните две кризи в рамките на моя мандат“, заяви Росен Плевнелиев пред представителите на ДПС.

Той заяви, че ще гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент, като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, държавният глава ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати.