Служителите на институцията се оплакват от свръхнатовареност

Съдии от Софийския районен съд излязоха на масов протест в защита на гарантираната им от Конституцията независимост. Към тях се присъединиха стотици граждани, които спряха трамваите и поискаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

По темата

Недоволството си магистратите изразиха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причините - високо натоварване, ниско заплащане и натиск от страна на съвета.

Отговорността за решаване на проблемите в съдебната система е на ВСС. Аз поисках да бъда изслушан за затрудненията, които ние изпитваме, но ми беше отказано. И започна размахване на пръсти”, каза в ефира на „Здравей, България” председателят на Софийския районен съд Методи Лалов.

Той нарече правителството на съдебната власт „репресивен орган”. И обясни, че единствените нареждания, които е получавал от ВСС, е да налага наказания на съдии.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА СЪДИИ И СЛУЖИТЕЛИ НА СОФИЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД 

Правят така, защото не искат те да поемат отговорност”, коментира Лалов. И обяви, че ще депозира оставката си. Същото щели да направят и заместник-председателите.

В началото на протеста по обяд стана ясно, че шефът на СРС вече е депозирал оставката си.

Към демонстрацията се присъединиха магистрати от Софийския градски съд, както и представители на неправителствени организации. Те поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да се оттегли от поста си.

Протестиращите получиха обещание за бързи мерки, както и с повишаване на заплащането на съдебните служители.

"На този съд трябва да се помага и това е наше задължение", заяви Калин Калпакчиев, член на ВСС.  

Четирима от членовете на Съвета си стиснаха ръцете с протестиращите от Софийския районен съд за четири наложителни промени: нов компютърен софтуер; повече пари за администрацията; назначаване на съдии от провинцията, и законова промяна за намаляване натовареността и броя на делата, които влизат в СРС.

Четирима от кадровиците от ВСС обещаха да внесат исканията за промени идния вторник. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.