Вижте съветите на полицията, която разследва тези престъпления

Криминалистите изпращат една добра година, обобщават самите те.

„През 2016 г. имаме близо 680 регистрирани престъпления. Те са с 200 по-малко в сравнение с 2015 г.”, заяви в студиото на „Здравей, България” инспектор Георги Несторов от сектор „Престъпления против собствеността” към ГД „Национална полиция”.

По темата

А разкриват ли се лесно телефонните измамници?

„Разкриването на тези престъпления е изключително трудно, защото реалният извършител на измамата се намира в друго населено място, понякога на стотици километри от жертвата си. Абсолютно анонимен е човекът от другата страна на телефона. Тази година можем да се похвалим с 4-5 души, които са знакови фигури в този мрачен бизнес. Пред държавата те се водят безработни, но е видно от начина им на живот, че са хора със средства”, добави инспектор Георги Несторов.

Схемата винаги е една и съща, само сценариите са различни. А реално изпълнителите на измамата са мулетата – хората, които отиват да вземат парите от потърпевшите. Самият извършител се крие от мулето.

„Не давайте пари на непознати! Няма държавна институция, която да ви поиска пари на ръка”, категоричен е инспектор Несторов.

Повече по темата гледайте във видеото.