Някои от случаите са фрапиращи

Честите случаи на телефонни измами не спират да бъдат тема в медийното пространство. Въпреки че от полицията отчитат спад от началото на годината и повишаване на разкриваемостта им, почти ежедневно възрастни хора стават жертви на телефонните измамници, които са все по-изобретателни и дръзки. Някои от случаите изумяват с крупните суми, които те успяват да измъкнат от наивните си жертви. Припомняме ви част от тях.

Рекордна плячка: "Ало" измамници успяха да задигнат повече от 250 000 евро

Телефонни измамници отмъкнаха от 80-годишна жена от Първомай повече от 250 000 евро. Полицията успя да залови престъпниците и да върне сумата. Парите са били толкова много, тъй като внукът на възрастната жена се е занимавал със сериозен строителен бизнес и ги е държал в скрита каса в къщата. От полицията предположиха, че някой е дал на измамниците вътрешна информация и акцията е предварително добре обмислена. 

По темата

Телефонни измамници взеха 22 000 лв. от възрастен мъж

Рекордна телефонна измама имаше и в Кърджали. 80-годишен мъж хвърли през терасата си 22 000 лв. посред бял ден. Отново по познатата схема – инспектор от полицията, който моли за съдействие за залавянето на измамници. Възрастният човек се доверил, защото решил, че ще помага.

Пенсионер "изгоря" с 21 000 лв. от телефонна измама

83-годишен мъж от Русе „изгоря“ с 21 000 лв. Парите са поискани в „помощ на полицията за борба с телефонните измамници“. По телефона се обадил мъж, който се е представил за майор. Първоначално пенсионерът се е усъмнил и на свой ред позвънил на 112. Измамниците обаче са оставили линията отворена и от там потвърдили, че такъв майор съществува. Пенсионерът изпълнил указанията и едва по-късно вечерта разбрал, че е бил измамен.

Замесиха главния прокурор в телефонна измама, отмъкнаха 20 000 лв.

Жена даде близо 20 000 лева на телефонни измамници в София. Те са действали отново по схемата, че жертвата "съдейства на полицията за залавяне на престъпна банда". Интересното е обаче, че са разполагали с личните данни на жената и съпруга ѝ и дори са имали информация в коя банка са спестяванията им.

АЛО ИЗМАМА: Пенсионер даде 19 000 лв. на фалшив полицай

72-годишен старозагорец стана поредна жертва на фалшив полицай. Той предал на измамниците 18 000 лв. и 545 долара. На домашния му телефон се обадил мъж, който се представил за старши инспектор от криминалната полиция и поискал съдействие за залавяне на измамници. Възрастният мъж се хванал на въдицата и предал парите в плик, който поставил на задна гума на паркиран в района микробус.

Жена хвърли през терасата 12 000 лв. на мним полицай

73-годишна жена от Сливен получила обаждане от мъж, който се представил за служител на полицията и обяснил, че с нейна помощ могат да бъдат заловени телефонни измамници. Жената повярвала и изпълнила указанията, като хвърлила през терасата сумата от 12 000 лв.

Банкови служители предотвратиха телефонна измама за 11 680 лв.

История с добър край. Банкови служители от Бургас предотвратиха телефонна измама за 11 680 лв., на която щеше да стане жертва възрастна жена от града. Касиер в банка се впечатлил от желанието на 73-годишната жена да изтегли веднага 10 000 лв. от своята сметка. Подаден е сигнал в полицията и тя била проследена. Така се стигнало и до залавянето на измамника.

Задържаха телефонни измамници с "плячка" от 10 000 лв.

Русенските полицаи задържаха петима телефонни измамници при зрелищна акция. Групите са били две и са поддържали връзка помежду си. При задържането и в двете групи са открити по 5000 лв. Те са отговорни за девет телефонни измами, извършени на територията на Ямбол, Хасково, Стара Загора и Смолян.

"Ало" измамници заплашиха семейство със смърт, взеха 7000 лв. от бабата

Телефонни измамници взеха 7000 лв. от възрастна жена в Хасково, след като заплашиха семейството й със смърт. Уплашена, жената оставила поисканата сума до входната врата на къщата си. Малко по-късно внучката й видяла как непозната жена прибира плика с парите.