Завишение има и в броя на кражбите на автомобили

 

Драстично увеличение на телефонните измами и кражбите на автомобили в София. Това стана ясно на заседание по сигурността в общинския съвет. 

 

В един от центровете за видеонаблюдение в реално време може да се види какво се случва в над 200 обекта в София, които се наблюдават с камери и в момента. Това са основно детски градини и училища, паркове и градини и подлези и пешеходни зони. Тази година системата ще се разшири още повече, а тя е свързана и с полицията, за да може разкриването на престъпленията, които се „хващат”, да става по-лесно и бързо. 

Още по темата

 

И тази година ще се монтират нови камери за видеонаблюдение в различни квартали на столицата като „Владая”, „Горна Баня”, „Драгалевци”, „Симеонов”, „Миленков” и „Орландовци”.

 

От всички престъпления в столицата най-много са били кражбите и нападенията през миналата година. Все повече стават телефонните измами, но те по-трудно се разкриват. Кражбите на автомобили остават сред най-сериозните проблеми в София. 

 

Автоджамбазите стават все по-изобретателни в краденето на различни части от автомобилите. Именно затова все повече шофьори разчитат на превенцията – основният и задължителен елемент е монтирането на аларма в автомобила. 

 

Все още мерките за предотвратяване на престъпността в София обаче са недостатъчни, смятат общинските съветници от БСП. Затова настояват и за промени в Закона за МВР, с които да се дадат по-широки правомощия на общинска полиция. Едно от предложенията е камерите, които се монтират в много жилищни сгради, да бъдат свързани с полицията и да се следи в реално време за престъпления.