Когато незастрахована кола причини катастрофа, пострадалите търсят обезщетение от Гаранционния фонд

Общо 20% от автомобилите у нас нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност". Това сочат данни на неправителствени организации от бранша.

По темата

Когато незастрахована кола причини катастрофа, пострадалите търсят обезщетение от Гаранционния фонд. В почти 1/3 от случаите миналата година обаче той не може да ги компенсира, защото не се получава достатъчно информация от КАТ.

Как да си търсим правата си, ако сме потърпевши в катастрофа, в която виновният няма застраховка? 

Тунелът на Люлин. Хиляди автомобили на ден. И шофьори, извадили късмет да не попаднат в задръстването на Ива в края на октомври. Дошъл КАТ, написали протокола, описали и снимали щетите по колата.

"Около 300-400 лв. предполагам, че ще струва ремонтът. Колата ми беше буквално смачкана отзад и в момента не в движение", оплаква се Ива Пиралкова, потърпевш в катастрофа.

Задвижва се обаче проблемът! Шофьорът, блъснал колите, няма "Гражданска отговорност". Затова Ива търси обезщетението си от Гаранционния фонд.

"След 3 месеца чакане за обезщение, получих писмо, че Фондът отказва да ми изплати това обезщетение", добавя Ива Пиралкова, потърпевш в катастрофа. 

Нямало доказателства кой е виновен. 

"Автомобилът, който е отзад, по всички правила за движение по пътищата, той е виновен", на мнение е Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Затова попитали столичния КАТ за още информация. И сега чакат. А решението на дългото чакане, ако ви блъсне шофьор без "Гражданска отговорност" или избяга след катастрофа, е просто МВР и Гаранционният фонд да си говорят. Електронно. 

Повече по темата гледайте във видеото.