Влизат в сила и новите правила за движение по пътищата

От днес са в сила новите правила за движение по пътищата. Скачат глобите за превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние и след употреба на наркотици. Участието в гонки вече е престъпление. След зимните блокади през последните дни 1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца ще е наказанието за шофьор, който влезе във временно затворен участък. 

По темата

Заедно с новите, по-строги санкции, влизат и нови, по-високи цени на застраховката "Гражданска отговорност". Причината - по-големите обезщетения, които плащат застрахователите.

Повече опасни шофьори – повече катастрофи. За застрахователите по-големите обезщетения, които плащат, значат по-големи разходи. Затова още напролет полицата може да поскъпне с между 5 и 10% - средно с 20 лева отгоре. Допълнителен разход за застрахователите ще са и по-високите такси, които плащат за всяка полица към Гаранционния фонд.

По-високата такса ще оскъпи допълнително и полицата, пресмятат застрахователите - макар и с малко. Държавата готви различни цени на застраховката за всички шофьори.

Заради конкуренцията в бранша обаче сериозен скок в цената на застраховката не се очаква.