Решението идва след призива на Меркел за пълна забрана, където това е възможно

Германия налага частична забрана на бурките. Долната камара на парламента гласува, че служителите в обществения сектор няма да могат да носят на работа забрадки, които закриват напълно лицата им.

През февруари южната провинция Бавария обяви също, че ще наложи забрана на бурките в училищата, университетите, държавните учреждения и в избирателните секции.

По темата

Това решение идва след призива на канцлера Ангела Меркел, която в края на миналата година настоя за забрана на бурките в Германия на местата, където това е възможно.

„Покриването на цялото лице не е приемливо в нашата страна”, каза канцлерът пред членовете на нейната партия Християн-демократичния съюз, които я аплодираха бурно за тези думи.

Вътрешният министър Томас де Мезиер се обяви за налагането на частична забрана още през август 2016 г. Той искаше ограничението да важи за правителствени сгради, училища и университети, съдилища, както и по време на митинги и демонстрации.

Първата страна, която въведе забраната през 2011 г., беше Франция. Примерът й последваха редица други европейски държави, сред които Белгия, България и части от Швейцария.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.