Те станали тайни собственици на 13-тонен танкер

Семейството на турския президент Реджеп Таийп Ердоган е спечелило 23 млн. долара от скрита сделка, пише „Spiegel”. Според германското списание, те станали таен собственик на 13-тонния танкер "Агдаш".

По темата

През 2008-а година фирма "Бумерц Лимитед" (Bumerz Limited) придобива танкера. Нейни директори са зетят на Ердоган - Зия Илген, неговият брат Мустафа и най-големият му син – Бурак. Сделката била извършена от компании, регистрирани на Малта и на британския остров Ман, известен като данъчен рай. 

Три четвърти от капитала е осигурен от турския милиардер Мубарис Мансимов, а останалото финансиране идва от турския бизнесмен Ситки Аян, който е близък семеен приятел на Ердоган, посочва „Spiegel”. За изграждането на "Агдаш" бил отпуснат кредит в размер на 18,4 млн. долара, за който се погрижил Мансимов, който се ангажирал и да го изплаща.

Според френския сайт Mediapart, милиардерът се отблагодарява на Ердоган за турското поданство, което получил преди две години. 

Въпреки че през 2011-а "Агдаш" официално е продаден на Ситки Аян за 7 милиона долара, името на зетя на турския президент продължава да фигурира в документите. 

Засега липсват доказателства за пряко участие на турския президент в сделката. 

За посочената информация „Spiegel” се позовава на европейската мрежа за разследвания EIC, в която влизат изданията Le Soir, Spain's El Mundo, L'Espresso of Italy и Mediapart.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.