Сред тях са автомобилният производител „Даймлер“ и химическият концерн BASF

Германия съобщи, че Турция е свалила обвиненията в тероризъм срещу някои от най-големите германски компании, които повдигна на фона на продължаващия спор между двете съюзнички в НАТО, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Водомети, сълзотворен газ и арести при протест в Анкара (ВИДЕО)

Говорителят на германското вътрешно министерство заяви, че неговият турски колега се е свързал с него във връзка с обвиненията срещу близо 700 компании, сред които и автомобилният производител „Даймлер“ и химическия концерн BASF. 

Тобиас Плате заяви, че Берлин е бил информиран, че списъкът с компании, чиито турски операции се разследват за „финансиране на тероризъм“ е бил оттеглен от „Интерпол“, а обвиненията са се основавали на „комуникационни проблеми“. Говорителят посочи също, че турският министър на вътрешните работи е дал гаранции на Берлин, че „турските власти не разследват компании от списъка нито в Турция, нито в Германия“. 

Външният министър на Германия: Не виждам как Турция може да влезе в ЕС

Миналата седмица германският в. „Ди Цайт“ съобщи, че Анкара е връчила на Берлин списък от 68 компании и частни лица, заподозрени за връзки с тероризъм заради контактите си с последователи на духовника Фетуллах Гюлен, когото турската власт обвинява за неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. 

В петък турският президент Реджеп Ердоган отхвърли твърденията, посочвайки, че материалът на вестника е „черна пропаганда“, целяща да окаже натиск върху германските компании, за да не инвестират в Турция. 

Удължиха извънредното положение в Турция за още три месеца

Говорителката на германското икономическо министерство Таня Алемани заяви, че независимо от „изясняването“ на въпроса ще „отнеме известно време преди германски компании да могат да спечелят отново доверие“ в Турция като място за правене на бизнес. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.