Гледайте в туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Екипът приключенци се отправя към Пирамидата на Слънцето - третата по височина пирамида в света, след Гиза в Египет и пирамидата на Чолула, също в Мексико.

Основният път през древния град Теотихуакан е Булевардът на мъртвите, а Пирамидата на Слънцето е в източната му част. Състоянието ѝ е превъзходно, въпреки възрастта ѝ.

Построена на малък хълм, Пирамидата на Луната достига същата височина като пирамидата на Слънцето, макар че е значително по-малка. Разкопките в основата на пирамидата разкриват сложна гробница с издълбано каменни артефакти и останки от жертвоприношения.

Храмът на Кетцалкоатъл, известен като Цитаделата, вероятно е бил резиденция на владетел на Теотиуакан. Храмът всъщност е пирамида, която някога е била покрита със сложни изработки на глави на пернати змии, които са частично видими и днес.

Религиозните служители на ацтеките идвали в тези храмове, за да се поклонят и да се молят, да поднесат дарове на боговете, за да ги поддържат силни и в хармония.

Първоначално Теотиуакан не е бил построен от ацтеките, но въпреки това бил свещен и за тях.

Много от така наречените ацтекски храмове са съществували преди империята на ацтеките. Много народи и градове били завладени и принудени да се отдадат почит, като станат част от империята.

Какво откриват "Без багаж" в Теотиуакан?

Разходете се из Теотиуакан с новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.