В Саудитска Арабия пристигнаха хора от над 160 националности

Над два милиона мюсюлмани от 168 националности са в Саудитска Арабия за голямото поклонение в Мека, най-святия град за исляма, съобщава БТА и Франс прес.

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Тази сутрин вярващите изкачиха свещения връх Арафат, на който се предполага, че пророк Мохамед е произнесъл последната си проповед. Сред другите задължителни ритуали от хаджа е и обикалянето седем пъти на храма Кааба, около който е построена Свещената джамия в Мека, която е и най-голямата в света. Кааба е и точката, към която всички мюсюлмани трябва да са обърнати по време на молитвите си.

Предотвратиха терористичен акт в Мека

Пътуването до Мека в Саудитска Арабия, известно още като хадж, е задължение, което всеки мюсюлманин трябва да изпълни най-малко веднъж през живота си.

Според имиграционните власти 46 процента от пристигналите от чужбина поклонници са жени. Саудитските власти са мобилизирали 100 000 души от силите за сигурност и заявяват, че са готови да реагират на всякакви ситуации.

Тази година в Саудитска Арабия се завърнаха иранските поклонници, които отсъстваха през 2016 година, тъй като в края на 2015 година Рияд и Техеран скъсаха отношенията си. Причината бе, че в Саудитска Арабия бе екзекутиран шиитски духовник, а в отговор на това бяха нападнати саудитски дипломатически мисии в Иран.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.