Материалите са открити по време на претърсвания в печатница в Барселона

Испанската гражданска гвардия иззе 100 000 плакати и брошури с пропаганда за референдума за независимост на Каталуния, който властите на автономната област възнамеряват да проведат на 1 октомври. Това съобщи в. "20 minutos", цитиран от БГНЕС. 

Мадрид затяга контрола върху средствата на Каталуния

Според изданието, материалите са открити по време на претърсвания в печатницата Enquadernacions Rovira de Sabadell в Барселона. Силите на реда влезли рано тази сутрин и след час и половина излезли с конфискувани рекламни материали.

Вчера в печатницата Zukoy, разположена в Сан Адриан де Бесос, бяха иззети 1,3 милиона плакати и брошури.

Испания призова 700 съдии на разпит (ВИДЕО)

Прокуратурата на Испания даде указания за служителите на правоохранителните органи да предотвратят провеждането на вота. Предвижда се полицията да конфискува избирателните урни, бюлетините и инструкциите за членовете на избирателните секции.

Испания заплаши с арест кметове, които подкрепят референдума в Каталуния

На 6 септември местният парламент одобри закона за референдума за независимост, който Мадрид смята за незаконен. След това бе подписано постановление за провеждане на плебисцит на 1 октомври. Освен това бе гласуван закон, който ще регулира оттеглянето от Испания, ако поддръжниците на „развода” надделеят на вота.

Испания с решителни мерки, ако Каталуния обяви едностранна независимост

Испанското правителство вече обжалва сепаратистките решения пред Конституционния съд. Централното правителство се позовава на конституцията и казва, че отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.