Очаквайте цялото разследване в неделя след новините от 19 часа

Европари за овце-фантоми. Нови разкрития на репортера на NOVA Mарин Николов за скандални роднински връзки в земеделието.

"Нарекохме тази схема "невидимите овце". Всъщност тя е доста разпространена в страната. Няма значение дали става дума за овце или крави", разказа журналистът в "Здравей, България".

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Уволниха шефа на Дирекция "Земеделие" в София

Той поясни, че целта е да се вземат субсидии за подпомагане основно на пасища: "Но трябва да имаш животни. Всяко животно ти дава право върху определен брой декари. А всеки декар е около 50 лева". 

Преди месец в свое разследване разследващият журналист постави въпроса играят ли роля роднинските връзки в раздаването на държавни и европейски пари за земеделие? Тогава ви показахме как родителите на висш земеделски директор построиха три къщи за гости за близо 400 000 лева европари от джоба ни.

"Разследване": Нови съмнения за злоупотреби с европари

Проверка на фонд "Земеделие" показва, че трите къщи почти не се отдават на гости срещу наем. Фондът е санкционирал 22 къщи за гости в страната за това, че се ползват не по предназначение. Те трябва да върнат общо 6 милиона лева европари. 

Разследване за злоупотреби при получаване на европари в "Темата на NOVA"

Държавата отстрани от поста чиновничката, а фонд "Земеделие" започна проверка дали къщите наистина развиват селски туризъм или се ползват за лични цели?

Очаквайте цялото разследване в неделя след новините от 19 часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.