До края на февруари трябва да има становище

След разследване на NOVA регионалното министерство създаде работна група, която да проверява законността на ВЕЦ-овете. Около 140 от тях са върху земи - публична държавна собственост без учредено право на строеж. Законните ВЕЦ-ове са само три. Разследване на Генка Шикерова показа, че сред собствениците на такива съоръжения са бивши и настоящи политици, както и техни роднини.

До края на февруари работната група трябва да излезе със становище, на какво основание са изграждани съоръжения в реките, които по закон са публична държавна собственост. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Сигнал до ЕК за десетки ВЕЦ-ове без разрешителни у нас

Според заместник-министъра Валентин Йовев, ако се установи, че съоръженията са незаконни, държавата няма друг изход, освен да ги събори. Друг вариант е собствениците да платят отстъпено право на строеж със задна дата.

Паралелно с това прокуратурата също е наредила проверка. Инспекцията е след сигнал на сдружение „Балканка“, но обхваща само русловите ВЕЦ-ове, а изключва деривационните. От писмото става ясно, че ДНСК трябва да се самопровери. Още при подготовката на разследването разбрахме, че за ДНСК проблем със закона няма. 

„Разследване в Темата на NOVA”: В мътни води

След проверка на показаните в материала ВЕЦ-ове от Басейнова дирекция-Пловдив са установили две нарушения в шест проверени централи. Въпреки, че от кадрите ясно се вижда, че в други два случая, леглата на реките не са почистени от израснали дървета, това не е констатирано като нарушение.

Повече по темата гледайте във видеото.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Десетки ВЕЦ-ове в България - незаконни? (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.