Процесът не може да започне заради отсъствието на Цветан Василев

Фалстарт на мега делото за източването на КТБ и рекорден иск от синдиците на банката - те настояват да получат 4,5 милиарда лева от 18-те подсъдими в процеса. Спецсъдът обаче така и не даде ход на процеса заради отсъствието на Цветан Василев и нередовна процедура по призоваването му. 

"Процесът ще протече трудно, поне докато призоват Цветан Василев", коментира адвокатът Христо Ботев. Трудно ще бъде и призоваването на Цветан Василев. Според закона, съдебните власти трябва отново да установят къде е, макар от три години да се знае, че е в Сърбия.

БИТКАТА ЗА КТБ: Цветан Василев с коментар за закона на Пеевски, Цонев и Хамид

 "Българският съд трябва, за съжаление, да повтори нашите действия отначало", обясни прокурорът по делото Иван Гешев. 

Българският съд търсил Цветан Василев във всички затвори и арести у нас, питал НОИ, "Гранична полиция", мобилните оператори и домоуправителят на блока му къде е. Не го намерили, затова сектор 03 на СДВР продължава да го издирва, а България продължава да чака Сърбия да му връчи документите по делото или да го екстрадира.

"Искрено се надявам, че прокуратурата не се занимава с екстрадиция, това е работа на съда – в България няма правова държава, в Сърбия се надявам, че има", коментира адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. 

По делото бяха направени десетки експертизи, разпитаните свидетели са стотици, а обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. Обвинения са повдигнати на 18 души. Мажоритарният собственик Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Част от подсъдимите коментираха, че освен липсващ в залата, имало липсващ и в обвинителния акт. "Има едни хора, които са забогатели в последните години благодарение на КТБ, но тях никой не ги проверява – Делян Пеевски визирам", коментира Константин Симеонов. 

"Освен Пеевски липсват и други - Обама, Путин и други лица. За Пеевски няма доказателства, че е извършил престъпление и затова го няма в обвинението", обясни прокурор Гешев. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪДЕБНАТА ЗАЛА

А според обвинението Цветан Василев е организирал и ръководел престъпна група, съставена от негови служители, която източила над два милиарда и половина от КТБ и присвоила 206 милиона от касата, а двамата бивши подуправители на БНБ не осъществили контрол над КТБ, твърдят прокурорите. Следващият опит делото да тръгне ще бъде януари. 2018-та година. 

БИТКАТА ЗА КТБ: Цветан Василев с коментар за закона на Пеевски, Цонев и Хамид

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

"Ако е добросъвестен, Цветан Василев и сега може да се съгласи на екстрадиция и да се яви", коментира прокурор Иван Гешев.