Причината - кандидатът бил само един

От БСП поискаха да бъде спряна процедурата по продажбата на мажоритарния дял на Столичната община в „Общинска банка”.

Мотивът е, че има само един кандидат и той е лихтенщайнската компания "Новито Опортюнитис". От БСП попитаха и кой стои зад тази компания.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков пък обясни, че друг кандидат не се е появил, въпреки че процедурата е била отворена 60 дни и е била напълно прозрачна. Уточни също, че решението за продажбата е взето след оздравяването й и с мотив, че Столичната община не трябва да се занимава с банково дело. Според ГЕРБ кандидатът отговаря на изискванията.

Фалстарт на мегаделото за фалита на КТБ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Придобиването на банката означава, че автоматично тези, които купуват банката, купуват над 67%. Тоест, тази банка може да стане една голяма банка. Ние не сме сигурни кои са купувачите. Това е посредническа фирма. Имаме всички подозрения да смятаме, че зад тези хора е възможно да стоят български физически и юридически лица, които най-вероятно не са много далеч от властта”, заяви Румен Гечев от БСП.

„По въпроса кой е кандидата защо е един, процедурата е дълга 60 дни. Одобряването ще се случи с решение на КЗК и БНБ. Решението на общинския съвет е под условие, защото такъв е закона - само БНБ може да одобри”, коментира Елен Герджиков -  председател на Столичния общински съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.