Преди ден депутатите приеха окончателно забраната за новите лекарства и терапии

„Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, и мораториума с лекарствата. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов даде заявка от Брюксел, че забраната върху новите лекарства и терапии все пак може да отпадне.

ОКОНЧАТЕЛНО: Мораториумът върху лекарствата остава

Борисов уточни обаче, че е склонен да има промени, ако тези лекарства се използват в ЕС.

„Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата, само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС”, каза той.

Припомняме, че вчера 126 депутати отхвърлиха ветото на президента и потвърдиха забраната. Така те решиха, че мораториумът остава през следващите 12 месеца, за да се спестят между 25 и 40 милиона лева.

Стефан Данаилов с емоционална реч в парламента (ВИДЕО)

Минути преди началото на заседанието на парламента в четвъртък пациенти направиха последен опит да спрат депутатите да забранят, макар и временно, новите лечения. Опит да убеди управляващите направи и опозицията.

Експерт: Мораториумът върху лекарствата е противоконституционен

Дебатът коренно смени курса и придоби доста личен характер, а причина за това стана изненадващата поява на Стефан Данаилов, който заради здравословното си състояние рядко идва в парламента.

Мораториумът върху нови болници - решение или геноцид?

"Ще подкрепя ветото на президента. Аз съм онкоболен и затова заявявам конфликт на интереси. Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако от 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно химиите, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, каза Ламбо.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.