При нападението загинаха шестима души, а 38 бяха ранени

Делото за атентата в Сарафово, при който загинаха шестима души, а 37 бяха ранени тръгна в специализирания съд. Първото открито заседание ще бъде на 17 януари 2018 година, съобщава БГНЕС. 

Цацаров: Делото "Сарафово" - първото за тероризъм

Тогава в съда ще бъдат изслушани българи, които са били на летището в деня на нападението. “Делото тръгна, няма проблеми. Всички са редовно призовани, конституирани са като страни. Няма пречки делото да не се гледа”, отбеляза адвокат Красимира Михайловска, която ще представлява в съда семейството на загиналия български шофьор Мустафа Кьосев и израелските граждани.

Готови ли са българските служби да реагират в извънредна ситуация?

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При нападението загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на взривения автобус и извършителят на атентата. Ранени бяха 38 души. 

Установена е самоличността на атентатора от Бургас

Двама са установените атентатори – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Те обаче ще бъдат съдени задочно, защото властите все още ги издирват. По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбулла", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър.

Прокуратурата внесе обвинителния акт по делото на 15 юли 2016 година. Делото трябваше да започне още на 26 септември 2016 година, но това така и не се случи, защото по-голямата част от 38-те пострадали израелски граждани, не бяха редовно призовани. Оттогава до днес последваха още няколко безуспешни опита делото да стартира. В крайна сметка в края на 2017 година вече всички свидетели са редовно призовани и няма пречки прцесът да започне. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.