18 000 пътници дневно преминават през терминалите на софийския аеропорт

Значително увеличение на полетите и пътниците до София по време на европредседателството. Въпреки това властите успокояват, че няма да има забавяне на полети, няма и да се налага пътниците да чакат по-дълго.

18 000 пътници на ден преминават през терминалите на софийското летище. През шестте месеца на българското председателство на ЕС, това число ще нарасне. ВИП гостите за събитията, ще се обслужват от правителствения ВИП на летището. Останалите 22 000 души, които ще пристагнат в София, през гражданските терминали.

„За нас всеки пътник е президент”, казва Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор на Летище София.

Клипове за 220 хил. лв. ще ни представят при европредседателството

„Ние се опитваме тези ВИП полети да бъдат обслужени заедно с останалия трафик. Ще ги обслужим с приоритет, защото те са важни и трябва да кацнат на време. Но това не предполага, че другия регулярен трафик ще закъснее”, обяснява Георги Пеев, генерален директор „Ръководство на въздушното движение”.

Препоръките към пътниците остават същите – да пристигат на летището два часа преди времето, определено за излитане на самолета им. За гостите има специални напътствия. 

УЧЕБНА ЕВАКУАЦИЯ В НДК: Как се действа при пожар или заплаха?

Пътниците, които пристигат на основния терминал на Летище София се ориентират от четири ленти, които им показват видовете транспорт, които могат да вземат от терминал на летището. Новата, зелената лента, е свързана с българското европредседателство. На гишетата ще работят доброволци, които ще помагат на новодошлите.

„Инфогише, на което могат да попитат всичко, което ги интересува, преди да пътуват в София”, обяснява Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор на Летище София.

Какво се очаква от нас в областта на дигитализацията?

За да няма излишни опашки в залата за заминаващи, гостите за председателството ще минават на отделна бърза лента за чекиране.  Естонците, от които България пое председателството твърдят, че не е важно колко си голям, а какви са идеите ти. Впреки малките си размери летището в Талин е определено за третото най-удобно в Европа. Салонът за чакащи побира библиотека, детка площадка, фитнес център, каюти за спане и  музикален салон.

Проучване: Готова ли е България за европредседателството?

„Летището ни работи с местни компании, които са намерили начин да представят стоките и съоръжения, които изработват, а това много помогна атмосферата и видът му да изглеждат по този начин”, обяснява Дайли Лехтметс от Туристическия център на Талин.

Софийското летище не разполага с подобни удобства. Идеята е за българското председателство на мониторите в зоната за чакане да се въртят клипове с реклама на България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.