Ще ни стигнат ли шестте месеца по време на европредседателството за цифрова революция?

Единен цифров пазар, киберсигурност, премахване на бюрокрацията. Или с една дума - дигитализация. България, която е в дъното на европейската класация в цифровите обществени услуги, ще трябва да ръководи тези важни за континента процеси по време на своето европредседателство.

Какво се очаква от нас и ще ни стигнат ли шестте месеца да дадем началото на цифровата революция? 

По темата

Ако говорим за премахването на бюрокрацията и това да можем да получаваме административни услуги през интернет, България е на четвърто място в Европа, но отзад напред. По-зле от нас са Хърватия, Унгария и Румъния. Шампионите са Естония, Финландия и Холандия.

По друг един показател сме още по-назад. Цифровата грамотност - на 27-мо място. Зад нас е само Румъния. В Европа като цяло едва 44% от хората могат свободно и безпроблемно да оцеляват в цифровия свят.

Очакванията от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз са големи. Най-вече в областите, най-близо до всички нас - електронната идентичност и киберсигурността.

В Естония регистрацията на фирма отнема пет минути. Също толкова бързо става и попълването на данъчна декларация. Няма физически шофьорски книжки, няма дори хартиени лекарски рецепти. Всичко е някъде там, в мрежата.

Електронната идентичност е първата стъпка в електронното управление. У нас този процес се бави вече две години. Освен България, засега буксуват още шест държави. Останалите вече изграждат системите си за дигитална идентичност по стандартите на Европа.

Ако това се случи, ще намалим времето, което губим между гишетата. Още в средата на тази година 12 важни документа ще се издават по електронен път, а администрациите, които нямат навик да общуват електронно, ще трябва да се научат.

И у нас, и в Европа тегне заплахата от кибератаки. За последната година те са се увеличили с 300%. В следващите шест месеца в България се чакат важни решения.

По време на своето председателство дигиталният шампион Естония успя да придвижи напред три от така наречените досиета, или работни теми в областта на дигитализацията.

От нас зависи каква част от тази работа ще остане за австрийците, които ще поемат кормилото на Европа от юли до декември.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.