Изпитанията са много силни, разказа Мирослав Миков

Във вторник българин, служил във френския легион, беше задържан, след като се барикадира в дома си и стреля по полицаи. Какво обаче трябва да знаем за френския чуждестранен легион?

В своята 130-годишна история легионът е обучил хиляди бойци. Влизането в легиона обаче е много трудно. 

 Бивш военен от Френския легион се барикадира в дома си и стреля по полицаи в Хасковско (ВИДЕО)

Кандидатите преминават тестове за интелигентност, психическа стабилност и физическа подготовка. Кандидатства се през центрове в цяла Франция, а избраните стигат до тренировъчен лагер в Обан. 

Барикадиралият се мъж от Орешник – с разрешително за оръжие от чужбина

Приетите в легиона започват работа за срок от 5 години, срок, в който не могат да се откажат. Те защитават интересите на Фланция в конфликтни точки по света. След петата година служба изборът дали да продължиш е личен.

В легиона служат около 8000 души. Французите, обаче са едва 40% от бойците. Всички останали са вербувани основно от Източна и Югоизточна Европа. Има и много българи. 

NOVA успя да се срещне срещне с двама наши сънародници, служили в легиона. "Изпитанията са много силни. Трябва да преодолееш болката, умората, безсънието. В началото останах без нокти на краката и на ръцете, паднаха от студ", разказа Мирослав Миков. 

"Дисциплината е на едно доста високо ниво. Там си задължен да спазваш правилата. Ако ги нарушиш, биваш наказван по най-различни начини", сподели друг българин, напуснал легиона през 2013 година. Той обаче категорично отказва да разкрие самоличността си. 

Репортери: Петя Желева, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.