Това заяви в неделя лидерът на партията Корнелия Нинова

БСП ще отправи запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ. Това каза в неделя лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Още в понеделник от левицата ще поканят на среща посланика на Чехия, на когото ще връчат писмо до чешкия премиер и чешкото правителство. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство.

Борисов: Няма основания сделката за ЧЕЗ да се смята за съмнителна

БСП се интересува дали по време на посещението на чешкия премиер у нас са водени разговори за продажбата на ЕРП-то, „поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв точно, държавата ще финансира ли през Банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се".

Не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг”, коментира Нинова.

От Европейската комисия социалистите ще поискат проверка за това дали при сключването на тази сделка са спазени европейските директиви, засягащи енергетиката.

РОКАДИ В ЕНЕРГЕТИКАТА: Новият министър вероятно ще е от квотата на ГЕРБ (ОБЗОР)

БСП ще настоява и за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Левите искали да го попитат водил ли е разговори с чешкия си колега за ЧЕЗ, поемал ли е ангажименти за това кои банки ще се ангажират по тази сделка, правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие с финансирането й.

От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, на Комисията за финансов надзор, на КЗК и всички български институции”, каза още Нинова.

Тя отбеляза, че БСП не вярва на Борисов за пълната проверка на сделката, защото ДАНС е подчинена на него.

Биков: Как Петкова може да накара Чехия да продаде ЧЕЗ на нейна приятелка?

Ако е вярно, че стои зад тази сделка, той ще проверява себе си”, коментира Нинова. 

По отношение на оставката на министъра на енергетиката лидерът на левицата заяви, че „премиерът си е представил за пореден път, че ако даде една жертва в лицето на Теменужка Петкова, проблемът ще бъде забравен”.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.