86-годишният Раул Кастро е един от общо 605 кандидати за депутати в Националната асамблея

Председателят на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба Раул Кастро даде гласа си на изборите за национална асамблея на народната власт (еднокамарния парламент), съобщи местна телевизия.

Най-големият син на Фидел Кастро се самоуби

Кубинският лидер е гласувал в избирателна секция в източния град Сантяго де Куба в самото начало на изборния ден в 7 ч. местно време (13 ч. българско), предаде БГНЕС. Кастро пръв пуснал бюлетина и след това поговорил с първите избиратели.

Русия планира да отвори астрономическа обсерватория в Куба

86-годишният Раул Кастро е един от общо 605 кандидати за депутати в Националната асамблея. Той беше единодушно издигнат от избирателен район в провинция Сантяго де Куба. През декември 2017 Раул Кастро заяви, че вече няма да се бори за висшата държавна длъжност.

Раул Кастро ще отстъпи президентския пост в Куба през април

Сегашните парламентарни избори, както и в минали години, преминават под лозунги в подкрепа на революцията и социалистическия курс, избран от ръководството на страната. Единствената официална политическа организация е Комунистическата партия на Куба, която по конституция е „висша ръководна сила” на обществото и държавата.

Дъщерята на Че Гевара: Той е символ, дори и след смъртта си

Въпреки че гласуването в Куба не е задължително, изборите традиционно преминават при много висока избирателна активност. Право на глас имат навършилите 16 години от 11,2 млн. кубинци. Освен Раул Кастро в списъка на кандидатите за депутати е първият зам.-председател на Държавния съвет и министерския съвет Мигел Диас-Канел, смятан за най-вероятен приемник на поста държавен глава. В списъците е и дъщерята на кубинския лидер Мариела Кастро.

АНАЛИЗ: Болшевишката революция - кланица или хляб за бедните?

Първото заседание на новоизбрания парламент ще е на 19 април. Тогава депутатите ще изберат от своите редици 31 членове на Държавния съвет – висшия орган на изпълнителната власт, който има и законодателна инициатива в периодите, когато парламентът не е в сесия. Веднага след това Държавният съвет ще определи своя председател – държавен глава и правителствен ръководител на Куба. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.