Миролюба Бенатова се срещна с Алейда Гевара

Да си дете на един от най-известните и противоречиви мъже на ХХ век – гордост, тежест и съдба за следващия герой. Миролюба Бенатова се срещна с дъщерята на Че Гевара. Алейда Гевара е в България за Централноевропейската среща за солидарност с Куба.

„Алейда Гевара всъщност не го познава. Това е един разговор за липсващия баща. Той е личност, която принадлежи на света, но никога на семейството си. Опитах се да я изкарам от клишето, за да поговорим като дъщери”, разказа в „Събуди се” Миролюба Бенатова.

Че Гевара е мъжът с най-известното лице в света. Символ на революцията, боец за свобода и справедливост. Идол, идеал, мит, сувенир, идеалист, съдист. Безсмъртен образ, сравняван със Сталин и Хитлер. Умира на 39 години, убит от ЦРУ в Боливия. И става безсмъртен.

Алейда Гевара е на 7 години, когато губи баща си. Тя е лекар и първото от четирите деца на Че от брака му с кубинската партизанка Алейда Марч.

Казвам, че съм генетична случайност. Така се е случило, че съм дъщеря на изключителни хора, но това не ме превръща нито в по-добро, нито в по-лошо човешко същество. Признавам, че не съм и на половината от това, което е баща ми, но се стремя да бъда достойна дъщеря на народа си”, казва Алейда Гевара.

„Помня малко неща, но майка ми ме научи да го обичам. В паметта ми изникват картини, които са разказани”, споделя Алейда.

„Не искаме баща ми да бъде мит. Той е човек като всеки друг. Беше много взискателен към себе си, за да бъде полезен на човечеството. Това не го превръща в мит, а в човек, последователен със своите идеали. Дори и след смъртта си се превръща в символ. Опитаха се да отнемат съдържанието на образа му, но не са успели”, казва дъщерята на Че Гевара.

Какво още казва тя пред Миролюба Бенатова – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.