Черна сянка е надвиснала над зелените технологии

Обичате ли своя смартфон? Благодарни ли сте на създателите на електромобилите, които щадят околната среда? А знаете ли, че тези полезни технологии достигат до нас благодарение на робския труд на 4-годишни деца?

Всичко започва в убийствените мини на ДР Конго. Страната е най-големият източник на кобалт на планетата. 60% от световния добив на метала се извършва в африканската република. А той е ключов компонент от литиево-йонните батерии от смартфоните, електромобилите и лаптопите… произвеждани от най-големите технологични гиганти.

„Амнести Интернешънъл” оповести, че 150 хиляди служители работят при изключително тежки условия в мините, като сред тях има деца и жени. Докладът нанесе тежък удар на редица световни корпорации, които според международната организация не са реагирали, за да спрат неетичните практики. Компаниите твърдят, че не са знаели какво се случва в кобалтовите мини. А част от тях опитаха да избегнат лошата реклама, като подеха кампании в подкрепа на „кобалтовите деца”.  

По данни на УНИЦЕФ от 2012-а 40 хиляди деца работят в мини в южната част на Конго. В част от тях се добива и кобалт.  

ВИЖТЕ ТУК УЖАСЯВАЩИТЕ ИМ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Децата работници слизат под земята и работят при ужасяващи условия – сутрин и вечер, в жега и в проливен дъжд. Надницата им е 8 пенса, което прави 1,70 лева на ден.

Сред тях е и Дорсен, на 8 годинки. Няма обувки и понякога по цели дни няма пари за храна, въпреки че дава 12-часови „работни смени”. Той и приятелите му изпитват силни болки от тежкия физически труд. Те имат и по-малки „колеги”, чиято задача е да събират и почистват камъните. Редом с тях работят и бременни жени, които носят кърмачетата си в чанти на гръб. Те вдишват отровния въздух без маски.

Макумба Матеба има голям тумор в гърлото и е убеден, че той се е образувал заради водата, която е отровена от местната кобалтова мина.

Беча Гибу, лекар от селото Кимпеса, разказва, че голяма част от родените бебета страдат от мистериозни заболявания. Те се раждат с обриви и петна по цялото тяло.

Но най-застрашени са работниците на място, които нямат защитно облекло. Тунелите са прокопани на ръка, нямат подпори и лесно се срутват, особено когато вали. Само за 2015-а година десетки хиляди миньори са загинали, смазани в мините. Но тяхната памет почитат само колегите им. Sky news разказва за тъжен момент в бившата провинция Катанга. Когато телевизионният екип пристига, работниците тъкмо са свалили инструментите си в знак на почит към свой събрат, починал в мината.

А добитият кобалт се продава на китайски търговци. Те не задават много въпроси и препродават стоката на Congo Dongfang International – дъщерна фирма на Zhejiang Huayou Cobalt, която снабдява едни от най-големите производители на литиево-йонни батерии в света. Amnesty International установи, че никоя държава няма законодателство, което да задължава фирмите да посочват веригата, по която са се сдобили с кобалта.

От Apple предупредиха преди време доставчика си Huayou Cobalt да преустанови търговските си отношения с мините, в които има нерегламентирани условия на труд. Отговорът обаче бил, че това ще навреди на „общините, които разчитат на мините, за да преживяват”.

Автор: Гергана Тенева

КЪРВАВИТЕ ДИАМАНТИ: Децата, които работят до изнемогване в мините (ГАЛЕРИЯ)

САМОУБИЙЦИ ПО ПРИНУДА: Момичетата камикадзе на Африка (ГАЛЕРИЯ)

ДУШИ В ПЛЕН: Отвлечените невести на Киргизстан (ГАЛЕРИЯ)

12-годишните булки на Грузия (ГАЛЕРИЯ)

ОБИЧАЙ ИЛИ ЖЕСТОКОСТ: Обезобразените жени на Африка и Азия (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.