Той е осъден и в Русия за кражба от сайт

Чешките власти екстрадираха руския гражданин Евгений Никулин в САЩ, където е с повдигнати обвинения в хакерски атаки срещу социални мрежи, включително Линкдин, заяви добре осведомен източник, цитиран от Ройтерс.

Хакери ужилиха "Лацио" с 2 милиона евро

За екстрадицията съобщиха и чешкото радио и седмичникът "Респект". Миналата година съд в Калифорния привлече Никулин под отговорност по обвинение, че през 2012 г. е извършил хакерски атаки срещу американските социални мрежи Линкдин, Дропбокс и Формспринг, съобщава БТА.

ГДБОП разби хакери, източвали игрални зали и казина

Линкдин заяви, че делото се отнася до пробив през 2012 г. в нейната сигурност. Може да са били засегнати лични данни на 100 милиона потребители. Това подтикна компанията да предприеме масирани действия за смяна на пароли. Пред чешки медии Никулин отричаше да е извършвал каквито и да било закононарушения. Засега адвокатът му не е открит за коментар.

Хакери са откраднали документи за Brexit от германското външно министерство

С решението за екстрадиция, което следва да е взето от чешкия министър на правосъдието Роберт Пеликан, на практика се пренебрегва Русия, която също поиска Никулин да бъде екстрадиран, след като през 2016 г. той беше арестуван в Прага при съвместна операция с ФБР. 
През ноември 2016 г. московски съд издаде заповед за арестуването му за кражба от 2009 г. в размер на 3450 долара чрез сайта Уебмъни, заяви тогава чешкото министерство на правосъдието.
Чешките съдилища постановиха, че исканията за екстрадиция и на двете страни са допустими и така крайното решение трябваше да бъде взето от Пеликан.

„Билд”: Хакери са откраднали документи от германското външно министерство

Премиерът Андрей Бабиш се обяви за екстрадиция в САЩ, но Пеликан заяви, че президентът Милош Земан, който често заема проруски позиции, е призовал екстрадицията да е в Русия, отбелязва Ройтерс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.