Имран Хан беше сред фаворитите за поста

Бившият шампион по крикет Имран Хан бе избран днес за премиер на Пакистан по време на гласуване в националния парламент, предаде Франс прес. Вотът се проведе след парламентарните избори в Пакистан на 25 юли, на които партията на Хан победи.

Крикет звезда победи на изборите в Пакистан

Шейсет и пет годишният бивш състезател по крикет бе фаворит за премиерския пост. Негов единствен съперник бе Шабхаз Шариф, брат на бившия премиер Наваз Шариф. Хан получи 176 гласа, а му бяха необходими 172 гласа, за да бъде избран за премиер.

Насилие и убийства на изборите в Пакистан

Новината за победата на Имран Хан бе приветствана от депутатите. Вероятно Имран Хан ще положи клетва като премиер още утре.

Въпреки че спечели изборите на 25 юли, партията на Имран Хан "Пакистан Техрик-и-инсаф" (Движение за справедливост) не извоюва достатъчно места, за да състави сама правителство. След вота през юли тя започна преговори с други партии и независими депутати, за да се състави коалиция.

АТЕНТАТ В ПАКИСТАН: Най-малко 128 загинали

Победата на Хан на изборите на 25 юли постави началото на нова политическа ера в Пакистан, като сложи край на десетилетия на редуване на властта на партиите Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз) и Пакистанска народна партия и на военните, уточнява БТА.
 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.