Селахаттин Демирташ ще лежи в затвора 4 години и 8 месеца

Турски съд постанови присъда от 4 години и 8 месеца затвор за бившия съпредседател на прокюрдската Народна демократическа партия (НДП) Селахаттин Демирташ. Тойе е обвинен в провеждане на терористична пропаганда, съобщава БГНЕС.

Демирташ е зад решетките от ноември 2016 г. по обвинения във връзки с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Тристранна среща решава бъдещето на Идлиб

Съдът в Силиври осъди и бившия депутат от НДП Сири Сурея Ондер на 3 години и 6 месеца зад решетките по същото обвинение.

Демирташ и Ондер бяха изправени на подсъдимата скамейка заради изказвания, които направили по време на Новогодишния фестивал Невруз през март 2013 г.

През февруари 2017 г. Демирташ бе осъден на пет месеца в затвора за оклеветяване на турската държава и нейните институции.

Понастоящем Демирташ се намира в затвора в Одрин, откъдето участва в кампания като кандидат за НДП на президентските избори на 24 юни. Той спечели 8,4% от гласовете и се нареди на трето място след президента Реджеп Тайип Ердоган и кандидата на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Мухарем Индже. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.