Те разчитат на черния пазар, за да си намерят работа

Повече от 21 милиарда евро са нелегалните печалби на италианската мафия от пазара на храни и от фермерство през 2016 г. Хиляди чуждестранни работници се трудят незаконно и разчитат на черния пазар, за да си намерят работа. Те работят повече часове за доста по-малки суми от официалната минимална работна заплата в страната.

СЪВРЕМЕННИ РОБИ: Как принуждават българи да просят зад граница?

Областта Латина, близо до Рим, е плодороден регион, в който се отглеждат плодове и зеленчуци, които после се продават в супермаркети из цяла Европа. Невидими обаче остават хилядите работници, които се трудят по полетата за нищожни пари. Зад бруталната експлоататорска система се крият мрежи, които стигат чак до Индия.

"В Индия бяхме свободни. Имах си магазин, можех да отварям когато си искам. Тук в Италия ти плащат единствено за часовете, които си изработил", каза един от работниците.

Трябва ли бизнесът сам да определя минималната работна заплата?

Обикновено аграрните производители плащат само една трета от минималната ставка, която е около девет евро на час. Много от индийците работят седем дни в седмицата, а когато се събира реколтата - по 12-14 часа дневно. Тези мъже са заложници на престъпна система, твърдят следователите. Всеки от тях е платил хиляди евро на трафикантите, които ги снабдяват с фалшиви документи и ги прекарват до Италия.

Въпреки, че това е незаконно почти всяка земеделска фирма в Италия участва в системата. Жертвите на тази експлоатация обикновено са индийци, африканци и източноевропейци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.