Обезлесяването е достигнало зашеметяващи размери

Обезлесяването в Бразилия е достигнало зашеметяващи размери – само за една година без дървета е останала площ с размерите на 1 милион футболни игрища. Между август 2017 г. и юли 2018 г. обезлесяването се е увеличило с 14% , а районите, останали без гори, са с площ 7900 кв. Км, съобщи "Грийнпийс", позовавайки се на данни от правителствена институция за специални разследвания.“Това е равно на обезлесяването на почти на един милион футболни игрища само за година“, каза пред АФП Марсио Астрини, координатор на "Грийнпийс" за Бразилия. „Всяка година имаме информации, че горите са унищожават по престъпен начин“, добави той.

ЗАМЪРСЕНО МОРЕ: 3 тона пластмасови отпадъци на ден попадат в Черно море

Според Астрини нещата могат да се влошат, ако новоизбраният президент Жаир Болсонаро изпълни заплахите си да облекчи правилата за защита на околната среда. Опасенията се засилват и от това, че президентът назначи за министър на селското стопанство Тереза Кристина, която ръководи лобито на агробизнеса в парламента и е поддръжник на прочистването на по-залесени площи, за да се даде възможност за пасища и земеделие.

Тропическите гори на Амазония представляват повече от половината от оставащите дъждовни гори на Земята, които покриват площ от 5,5 милиарда кв. км. по планетата ни, около 60 процента от които са в Бразилия. Но те са застрашени от незаконната сеч, както и от селското стопанство, по-специално от соеви насаждения и пасища за говеда.

Между 2004 г. и 2012 г. обезлесяването в Бразилия беше забавено чрез контроли, налагани на правителствено равнище, както и от частния сектор. Болсонаро обаче заяви, че ще "сложи край на защитените територии, местните резервати, че ще намали властта да инспектира и наказва екологичните престъпления", смята Астрини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.