Намерена е фирма, която да укрепи разрушената стена, но няма пари, с които Общината да се разплати

Кризисен щаб в Садово заради срутената дига на река Чая. Притеснението на местните е, че при пълноводие реката ще излезе от коритото си и ще залее къщите в близкото село Катуница. На място вече бяха изпратени военни да помагат, министърът на околната среда също отива при скъсаната дига.

Нов участък от земния насип се е свлякъл през нощта, а откъснатата бетонна стена продължава да пропада в реката.

"С всеки час аварийният участък става все по-сложен. Пропадането продължава. Ако тази река покачи нивото си при тази ситуация, населеното място ще бъде наводнено, ще бъдат наводнени жилища, сгради обществени, църква, училище", каза кметът на село Катуница Красимир Юруков.

Започва укрепването на пропуканата стена на река Чая

"Напоителни системи", Басейнова дирекция и Общината спорят кой е отговорен за поддържането на съоръжението. Хидроинженери настояват укрепването на защитната стена да започне веднага, независимо от споровете.

"Никой не припознава това съоръжение тази железобетонна конструкция като своя собственост. Това е най-парадоксалното в случая", заяви Атанас Телчаров, председател на Общинския съвет в Садово.

Частично бедствено положение в Катуница

Община Садово вече е намерила фирма, която спешно да започне укрепване на разрушената стена. Проблемът е, че няма пари, с които да се разплати.

"Ще трябва да го извърши за негова сметка и оттам нататък в един по-дълъг период ще трябва да си очаква парите, евентуално ако бъдат възстановени от Комисията по бедствия и аварии", заяви кметът на Община Садово - Димитър Здравков.

За да се справи със ситуацията, общината ще поиска средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.