Цецка Цачева покани на разговор представители на протестиращите

Граждани протестират пред Министерството на правосъдието в София срещу дейността на частните съдебни изпълнители, съобщава БГНЕС. Недоволните искат оставката на заместник-правосъдния министър Десислава Ахладова и закриване на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Потърпевши от частни съдебни изпълнители се готвят за протест

Пред министерството те излязоха с лозунги: "Стоп на произвола на ЧСИ и пълна ревизия на делата им", "Незабавна проверка на всички заповедни производства". 

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Цецка Цачева се срещна с представители на протестиращите.

„Това, което пое като ангажимент министър Цачева, е да групира проблемите в три групи – законодателните проблеми, поради това, че Гражданско-процесуалния кодекс не е достатъчно ясен и безкомпромисен и позволява на съда да интерпретира какво има да върши и как да го върши. Вторият проблем е с проверка на делата при ЧСИ. Третият проблем е как да се синхронизира нашето законодателство с европейското”, заяви за БГНЕС Ивайло Илиев, който е председател на гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение“ и добави, че в момента работна група се занимава с промените на ГПК. Той припомни, че наказателната процедура срещу България, която е стартирала на 24 януари ни дава срок от два месеца да отговорим на Европейската комисия какво е направено и какво ще бъде направено по изменението на ГПК.

Илиев заяви, че са се договорили с министър Цачева да предоставят до понеделник проект за изменение на ГПК в частта с изпълнително производство и заповедно производство, за да могат да бъдат внесени за обсъждане между ведомствата и след това от депутатите и да се облекчи незавидното положение на длъжниците.

„Продължаваме да искаме оставката на заместник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, поради това, че до момента не се е справила и имат техническа невъзможност да обслужват всички заповедни производства и делата при ЧСИ. Искаме оставката и на Георги Данков, който е председател на Инспектората към Министерството на правосъдието, защото не се справя със задълженията си и защото подчинените му не извършват реални проверки на делата”, поясни Илиев и обясни, че от самия правосъден министър е научил, че инспекторите, които са към инспектората по Закона за съдебната власт са само 12 човека, които трябва да проверяват работата на 200 ЧСИ, 440 държавни съдебни изпълнители и още около 600 съдии по вписвания в страната, плюс нотариусите, което е технически невъзможно. Той добави още, че са готови да подкрепят усилията на министерството броят на инспекторите да бъде увеличен.

Протестиращите дадоха срок от две седмици на правосъдното министерство да извършат реални проверки по някои от делата и заявиха, че остават в протестна готовност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си