Във вторник и правната комисия го отхвърли

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс. Това се случи с пълното единодушие от присъстващите в зала народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ. Гласуваха 154 депутати, а ветото беше отхвърлено със 100% от гласовете.

Ветото обаче предизвика дебати в пленарната зала. Управляващите изтъкнаха, че БСП отсъства въпреки апела на президента Румен Радев да отидат в пленарна зала за дебатите.

ДПС пък са несъгласни, че с Изборния кодекс се нарушават граждански права. Те настояват да се обърне внимание на принципа на уседналост и възможността да се агитира на майчин език.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ако в парламента не бъде направено необходимото, той ще разчита президентът Румен Радев да атакува промените в КС.

„За нас решението на ГЕРБ да си смени посоката в Изборния кодекс не е изненада. Напротив, още нощта, в която го приехме, в парламентарната група си казахме, че този закон ще издържи най-много до недела”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Държавният глава е ярък представител на българската опозици”, заяви Георги Марков от ГЕРБ.

„Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези банки да се напълнят със силикони, ботокси, ритнитопковци и представители на подземния свят ”, заяви Валери Симеонов, Обединени патриоти.

„Ако има мажоритарни избори, най-вероятно няма да има представители на вашите три формации в парламента, но това не означава, че качеството няма да е по-високо”, заяви Веселин Марешки от ВОЛЯ.

„БСП предпочете да си решава вътрешните проблеми, неучаствайки в дебатите за наложено вето”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Във вторник и правната комисия в парламента отхвърли ветото, без нито един против или въздържал се. Това е 14-тото вето на президента, наложено върху промените в Изборния кодекс. Миналата седмица държавният глава върна текстовете заради високия праг на преференциите. Според Румен Радев в закона не са ясни и критериите за поетапно въвеждане на машинното гласуване. Президентът не се съгласи и с предложението избирателните комисии да приемат върнати от Върховния административен съд решения с обикновено мнозинство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.