Темата коментира арабистът Владимир Чуков

"Предстоят европейски избори, очевидно резултатите са предопределени. Очевидно ЕНП ще спечели отново, но може би втора или трета политическа партия ще бъдат националистите, които отдавна поставиха въпроса, че това, което тече между ЕС и Турция, няма как да продължи". Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” арабистът Владимир Чуков.

Той направи анализ на предложението на Европейския парламент да гласува резолюция, да спре преговорите с Турция за членството ѝ в Европейския съюз (ЕС).

ЕП обсъжда спиране на преговорите с Турция за членство в ЕС

„Това е реверанс към европейското обществено мнение. Нееднократно преди 10 години европейците бяха питани „Искате ли Турция да стане член на ЕС?”. Отговорът беше еднозначен”, добави анализаторът.

Турска телевизия спира излъчване заради властови натиск

Запитан дали има риск Ердоган отново да пусне мигрантите, Чуков заяви, че това е един инструмент за натиск. 

„Трябва да се готвим за подобен тип изненади”, коментира анализаторът. Според него има „симптоми” за ситуация, сходна с голямата бежанска вълна от 2015 г. „Имаше пресконференция на Форума на сирийските асоциации, в която те коментираха, че сирийските бежанци не издържат повече в Турция и организират така наречения „Поход на надеждата”,  в който са се записали над 50 000 човека, естествено в посоката на Европа”, каза арабистът.

Той добави, че през 2015 г. същият този форум е бил организирал по-малка подобна група с брой 15 000 и с различен лозунг – „Преминаващи и нищо повече”. „Видяхте обаче, че броят беше милион и половина”, допълни Чуков. За него крайната точка на подготвяният сега поход отново е Германия, а групата, която идва от Турция към България, е много по-малка от тази, идваща от Гърция.

Цветанов: България добре пази границите на ЕС

Според анализатора турската страна отдавна е в „орбитата” на Русия или Китай, които инвестират в нея. Той обясни, че САЩ са предложили създаването на многонационални сили по границата Сирия-Турция – сили с държави, предимно членки на ЕС. Ердоган е отхвърлил това предложение и според арабиста в това отношение в Турция се наблюдават „враждебни, анти-Западни лозунги”.  

„Ние сме съседи и трябва в рамките на възможното да преговаряме с Турция. Но не мога да прогнозирам до колко е възможно човек да преговаря с един ядосан Ердоган”, коментира той възможността на България да преговаря с турската страна в подобна ситуация.

Целия коментар чуйте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.