Вътрешният и военният министри провериха как се охранява границата ни с Гърция

Заплахата от бежанска вълна към България не е отминала. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов. Той и военният министър Красимир Каракачанов провериха как се охранява границата ни с Гърция. Тя е най-уязвимата, що се отнася до опасността от мигрантски поток. Затова военните са готови да помагат.

Маршрутът на бежанците към Западна Европа обикновено минава през южната ни съседка и след това продължава към Македония или Албания. Но заради засиления контрол там, родните власти очакват опити да се мине и през България.

Каракачанов: При криза с бежанците действаме бързо и непоколебимо (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Това е информация от партньорските служби, че се обсъжда и алтернативен вариант – ако бъдат спрени на гръцка територия, като алтернативен маршрут, да се ползва България”, обясни министър Каракачанов.

На границата отчитат, че бежанци, които да опитват да преминат през нашата страна, скрити в камиони, почти няма.

А военният министър коментира и думите на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, който имал списък от 5000 доброволци, готови във всеки един момент да помагат в опазването на границата. „Няма как да тръгнат Сульо и Пульо с тоягите да охраняват границата. 5000 човека не е лесно да ги събереш на софра, камо ли да ходят да охраняват границата”, заяви Каракачанов.

От началото на годината, от Гърция в България са влезли около 30 имигранти, предимно от Афганистан.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.