Парите от помощта ще отиват от безотговорните родители към отговорните учители

Една година без детски надбавки, ако ученик натрупа 5 неизвинени отсъствия. Парите от помощта ще отиват от безотговорните родители към отговорните учители. Промяната трябва да бъде гласувана окончателно от парламента, но синдикатите се обявиха „против”.

Идеята на образователното министерство е чрез новите мерки повече деца да се върнат в класните стаи и да останат трайно там. Досега от МОН са успели да накарат 40 000 деца да учат. Проверките са показали, че 87 000 деца са в чужбина. А близо 11 000 са така наречените деца номади, които пътуват със семействата си в Европа и не се регистрират в образователната система.

Второкласникът Емил днес не е на училище. Той е едно от шестте деца на Петя и Юли от монтанското село Стубел. Петя признава, че се случва децата да не ходят на училище. По няколко пъти в месеца. Причината била основно финансова.

НОВИ САНКЦИИ: Ще спират ли помощите за деца при 5 отсъствия от училище?

Синдикатите са категорични. Пет отсъствия се трупат лесно. А детската градина трябва да е безплатна. „Пет неизвинени отсъствия се трупат от закъснение, ако един ден самоволно ги няма от училище, цялото семейство остава без подкрепа. Напомняме, че посещението на детска градина се заплаща. Нека наложат санкциите там където не се заплаща”, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

ОТ МОН обаче са категорични, недобросъвестните родители трябва да бъдат санкционирани, ако не приемат образованието сериозно. Статистиката показва, че родителите на 19 000 деца са отказали да пратят децата си на училище и често използват наследниците си като работна ръка. „Помощите няма да бъдат спирани, ще се получават през училището. От безотговорните родители парите ще отиват при отговорните учители”, коментира зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Друга промяна, която се обсъжда е помощта от 250 лв за първокласник да се дава на два транша.

Работодателите пък смятат рестрикциите за добра идея и предлагат още.  „При тоталната липса на работна ръка трябва да се даде възможност да се влеят в селскостопанското производство”, заяви Гергана Андреева от АИКБ.

Детските няма да се спират автоматично. Дори и ученик да натрупа 5 отсъствия учители, директор и социални работници ще преценяват дали това е инцидентно или практика. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.