Темата коментират депутатът от ВМРО Александър Сиди и председателят на Сдружение „Единство” Ачо Йорданов

„Големият проблем на интеграцията е липсата на образование. Това беше една от причините да се опитаме рестриктивно да накараме тези хора да пращат децата си на училище и да ги накарат да останат там. Похвалихме се, че вкарахме 40 000 хил. деца в училище, въпросът обаче е колко от тях остават там”. Това заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди в студиото на „Здравей, България”.

От ГЕРБ предлагат промени в Закона за семейните помощи за деца. Те настояват месечните помощи за дете до завършване на средно образование да се прекратяват, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и при повече от пет учебни часа за учениците.

При 5 неизвинени отсъствия от училище - година без детски надбавки

"Когато не работиш, няма как да изпратиш детето си да училище. За изпращането на един първокласник на училище са необходими около 500 лв. Помощите са само от по 40 лева на дете", коментира председателят на Сдружение „Единство” Ачо Йорданов.

По думите му тази мярка не ги притеснява, но тя няма как да бъде ефективна.

"Когато пращаш детето си на училище, само за да получи закуската, която му се полага, няма как да работи системата. Всеки добър български гражданин, който работи може да изпрати детето си на училище, а ако има затруднения има право да поиска помощ от държавата", коментира Александър Сиди.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.