Ракетните ускорители извеждат космическите кораби или сателитите в Космоса

Космическа система ще позволи многократното използване на ракетните носители. Европейският проект, по който работят български учени, ще конкурира опитите на американските "Спейс Екс" и "Блу ориджин".

Ракетните ускорители извеждат космическите кораби или сателитите в Космоса. След това обаче стават безполезни - изгарят или се носят като космически боклук.

Българските учени работят по създаването на система за многократно използване на ракетните носители. "Не се губят ресурси във вид на гориво, не замърсява околната среда и дава възможност за повече космически полети с един и същ апарат", каза директорът на Института по механика към БАН проф. д-р Петър Джонджоров.

40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов (ВИДЕО+СНИМКИ)

Европейският проект „Фалкон” предвижда ракетният носител да бъде връщан на Земята, като се прихваща още във въздуха.

"Специализираният самолет застава пред ракетния ускорител, след това пуска въжето с куплиращо устройство и включва сиситемите за автоматично управление", заяви ръководителят на проекта „Фалкон” от Института по механика към БАН доц. Валентин Пенев.

Къде се пази скафандърът на първия ни космонавт?

Компаниите на милиардерите Илън Мъск и Джеф Безос правят опити за вертикално приземяване върху специална площадка.

Проектът "Фалкон" е по-ефективен, евтин, безопасен и щадящ пколната среда.

"Основното преимущество пред Мъск е заключено в кацането на апарата. Когато този апарат не използва гориво, изпозлва дълъг полет на планиране", добави проф. д-р Джонджоров.

Българският принос е изработването на прецизния математически модел на аеродинамиката на ракетния ускорител и прихващащия самолет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.