Заместник министър-председателят е сезиран за проблема от живущи в столичния квартал

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е дал указания да се започне производство по установяване и премахване на незаконни постройки в кв. „Орландовци“ – по протежение на улиците „Дан Колов“, „Лавандула“ и ул. „Сините камъни“. Това съобщават от пресцентъра на ВМРО. Заместник министър-председателят е сезиран за проблема от живущи в кв. „Орландовци“. Гражданите са представили подписка от 517 души, които посочват, че в посочената територия се формира незаконно поселище, кварталът се превръща в гето. Проблемът е от години и положението е нетърпимо. Жители на района се оплакват от влошаване на качеството на живот и от зачестилите престъпления – посегателства над личността, грабежи, домови кражби, разпространение на наркотици и хулигански прояви. В оплакването се посочва също така, че от години в незаконните постройки се населват приходящи лица без да имат основание да обитават въпросните терени и сгради.

Събарят незаконни постройки в Стара Загора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вицепремиерът Каракачанов е изпратил подписката до кмета на Столична община с настояване да се извърши незабавна проверка, да се установи броят и видът на незаконните постройки и да се започне премахването им. В отговор „Общински строителен контрол“ при Направление „Архитектура и градоустройство“ образува проверка и възлага започването на процедурата по установяване и премахване на незаконните постройки във формиралото се гето.

Отделно от това Красимир Каракачанов разпорежда на заместник-председателя на ПК „Обществен ред и сигурност“ в СОС Карлос Контрера да извърши проверка. В резултат Контрера е установил, че в годините има значителен брой оплаквания и проблеми в района на улиците „Дан Колов“, „Лавандула“ и „Сините камъни“ в кв. „Орландовци“.

За установеното Карлос Контрера внася сигнал до директора на СДВР, в който се иска да се усилят патрулите по линия на патрулно-постовата дейност и да се започне специализирана полицейска операция по линия на противодействие на разпространението на наркотици. В писмото се настоява също МВР да даде уверения, че ще бъде взето отношение и ще се предприемат мерки за противодействие на криминалната активност, произтичаща от гетото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.